5 gatvės maistai, verti dietos ignoravimo

l_konv

 

Gatvės maistas – tai maistas, kurį galima nusipirkti ir suvalgyti gatvėje. Paprastai nebrangus, greitai paruošiamas ir labai dažnai riebus bei sotus. Kartais kvestionuojama gatvės maisto mėsos kilmė, bet dažniausiai čia maisto produktai būna natūralesni ir geresni už greito maisto „restoranų“ žaliavas.

Tai ragauti ar neragauti? Sustos skrandis ar nesustos? Sulįs į kūną ar nesulįs? Negalime garantuoti dėl skrandžio sustojimo, bet išvardinsim penkis gatvės maistus, kuriuos verta valgyti vien todėl, kad gautumėte vietinės kultūros ir įpročių dozę.

Gordita – Meksika

gatvės

Kukurūzų tešla (masa) kaitinama ant sauso karšto paviršiaus, kol paruduoja ir išsipučia. Kai kur dar trumpam ją įkiša į fritiūrinę, kad traškesnė būtų. Išsipūtęs blynas perpjaunamas ir į vidų pasirinktinai įdedama maltos kiaulienos, raudonos chorizo dešros arba sūrių, o taip pat smulkiai pjaustytų salotų, svogūnų ir karšto padažo.

Pleskavica – Serbija

pleskavica,

Dar vienas „bandelės ir mėsos“ maistingųjų medžiagų užtaisas. Dalykas panašus į hamburgerį, bet bandelė iškepta iš labai porėtos minkštos mielinės tešlos. Gali pasirinkti kuo aptepti abi bandelės puses (majonezas, pomidorų padažas, aivaras – paprikų ir pomidorų padažas, kaimakas – aitrokas pieno produktas). Tada dedamos salotos, pomidorai, svogūnai, agurkai ir viduryje – mėsa. Normalios maltos mėsos (faršo) paplotėlis iškepamas prieš akis (neretai ant medžio anglių). Patiekalas kainuoja 5-7 litus. Neįsivaizduoju, kaip tuose kraštuose turi išgyventi populiarieji greito maisto restoranai, kai gatvėse tokius „biurgerius“ pardavinėja.

Gelato – Italija

itališki

Itališki ledai, šaldytas kiaušinio kremas, paprastai be greitinės, tik su pienu. Ir net mažiau riebūs dėl to. Skoniai – bet kokie. Taip sakant pavadinimai ir spalvos bet kokie, užtat jausmai valgant – tik patys geriausi:)

Poultine – Kanada

Poultine,

Poultine – patobulintos fri bulvytės. Lazdelėmis pjaustytos bulvės rudame padaže, paprastai vištienos sultinio pagrindu, ir sūrio arba varškės grūdeliai ant viršaus. Riebiau ir sočiau, nei šiaip bulvytės:)

Currywurst – Vokietija

Vokiška

Yra toks seniai žinomas dalykas kaip bradwurst – kepta vokiška faršo dešrelė,  patiekiama su pomidorų padažu ir garstyčiomis. Prieš kelis metus labai išpopuliarėjo currywurst – ta pati dešrelė, tik su kario padažu ir geru euru brangesnė. Skonis tikrai džiugina ir tikrai tinka prie alaus.

Tai kas mieliau atrodo? Lietuvoje susuktas kebabas ar vienas iš aprašytųjų valgių?